erfgoedspektakel locaties BOEi team faq pers contact
 

het erfgoedspektakel
is een feit

Het erfgoedspektakel is een reizend feest van cultuur, verbinding en verwondering op unieke erfgoedlocaties. Wij geven theatergezelschappen, muzikanten, creatieve makers en verhalenvertellers de ruimte op bijzondere en spectaculaire plekken.

Het erfgoedspektakel is een initiatief van de VriendenLoterij en BOEi. Iconische gebouwen door heel Nederland, van voormalige kerken tot fabrieksgebouwen en kazernes, krijgen een nieuw leven en een nieuw publiek.

Sinds 2022 bouwt het erfgoedspektakel aan een netwerk van makers met een reeks voorstellingen, manifestaties en evenementen op erfgoedlocaties door heel Nederland. Culturele partners en erfgoedlocaties door het hele land leren elkaar vinden voor een stroom van nieuwe producties. Na jaren van stilte en isolatie openen wij deze plekken voor publiek en de culturele sector. Laat je inspireren en betoveren. Tijd voor ontmoeting, erfgoed en cultuur!

Het doel van het erfgoedspektakel is drieledig: 1) leegstaande of minder bekende locaties activeren met cultuur, 2) culturele makers in staat stellen producties te realiseren en 3) nieuw publiek naar erfgoed en cultuur te trekken.

De erfgoedspektakel-formule brengt laagdrempelige betaalbare culturele voorstellingen naar onontdekte locaties. Leegstaande locaties, of locaties met te weinig reuring, worden geactiveerd, en culturele makers krijgen de kans om hun ultieme voorstelling verwezenlijkt te zien worden. Voor heel veel mensen bleek deze formule de ultieme aanleiding om de stap te zetten naar cultuur én erfgoed in de buurt te ontdekken. Een succes met een driedubbel resultaat dus.

Impact
Door de afwijkende formule van het spektakel is een van de belangrijkste doelstellingen cultuur dichter brengen bij een doelgroep die niet per se bij het “standaard” cultuur minnend publiek hoort. We willen een brede doelgroep kennis laten maken met bijzondere cultuuruitingen, en zo een duurzame belangstelling voor cultuur bij deze doelgroep realiseren. Door de keuze van de combinatie met spectaculaire culturele voorstellingen op onverwachte en laagdrempelige locaties bereiken we dit doel.

Daarnaast willen we met het erfgoedspektakel bij een brede doelgroep de belangstelling en waardering voor erfgoed realiseren. Nog te vaak wordt de waarde van ons erfgoed niet gezien. Door het erfgoed op een bijzondere manier aan een breder publiek te presenteren, en de andere rol en positie van het erfgoed onder de aandacht te brengen bewerkstelligen we een blijvende veranderde belangstelling voor de waarde van erfgoed. BOEi beoogt immers erfgoed een nieuwe, duurzame functie te geven door restauratie en herbestemming. Door een culturele activiteit aan erfgoed te verbinden openen we de ogen voor nieuwe toepassingen van bestaand erfgoed.

Niet op de laatste plaats biedt het erfgoedspektakel een springplank aan makers die niet of lastig toegang hebben tot de traditionele podia. Door het erfgoedspektakel krijgen deze makers de mogelijkheid een breed publiek te bereiken, een mogelijkheid die niet voor de hand ligt. Daarbij hanteren we een streng selectiecriterium: de voorstellingen moeten een hoge culturele kwaliteit in zich hebben, zonder te vervallen in traditionele normen: we schuwen het experiment niet.

Het spektakel leidt tot bijzondere samenwerkingen tussen partijen die niet voor de hand liggen. Door de organisatie van het spektakel werken lokale overheden (gemeente en provincie) samen met erfgoedeigenaren, cultuurmakers, publiek en BOEi. We beogen deze samenwerking en we beogen duurzaamheid in deze samenwerking. Op de eerste plaats om cultuur op een andere manier een plek te geven in de samenleving, concreet op onverwachte plekken in dorpen en steden. Maar ook door de belangstelling en waardering voor erfgoed op een andere manier tussen de oren te krijgen van beleidsmakers en publiek. Op deze manier verkrijgen we een duurzame belangstelling voor cultuur en erfgoed. Uiteindelijk zal deze belangstelling leiden tot meer waardering voor cultuur en erfgoed.

De pers over de erfgoedspektakel:

Oproep aan creatieve makers: erfgoedspektakel lanceert ‘Open Call’ – I Love Theater

Spectaculaire Dans naar de Hemel in Zwolle – Zwollenu

Dansend van de Laurenskerk abseilen – Open Rotterdam

Dansen in, op en boven de Sint Jan – BN de Stem

De erfgoedparade komt naar Friesland – Friesch Dagblad

Een dansvoorstelling op 72 meter hoogte: ‘Knap dat ze heelhuids beneden zijn gekomen’ (plus video) (NH Nieuws)

Video IJmond Nieuws: Dans naar de Hemel Wijkertoren

“Spektakel tijdens de week van de industriecultuur”, Noord Hollands Dagblad

Dansers en Freerunners op de Havenkerk – Algemeen Dagblad 

erfgoedspektakel op YouTube:

Projectleider Ellen Klaus bij Omrop Fryslan

Zuidwest bij Dans naar de Hemel in Roosendaal

Achter de Schermen bij Dans naar de Hemel

Dronevlucht door de Sint Maartenskerk Zaltbommel

 

Over BOEi

BOEi is een pionier op het gebied van restauratie en herbestemming van cultureel erfgoed. Wij bieden leegstaand erfgoed een blijvende plek en functie in de maatschappij. Ons eerste uitgangspunt is het behoud van het cultuurhistorische karakter. De verhalen die de gebouwen met zich meedragen zijn daarbij echter minstens zo belangrijk.

De bijzondere verhalen van mensen die in de industrie of landbouw werkten of zich met geloof en zingeving bezighielden blijven zo samen met de gebouwen bewaard voor de toekomst. Maar door herbestemming van monumenten ontstaat er bovendien ruimte voor nieuwe hoofdstukken in het bestaan van een gebouw. Zo blijft het gebouw niet alleen in fysieke zin voortbestaan, maar leeft ook het eigen karakter voort.
Onze nieuwe missie voor 2022 – 2026 is om onze fascinatie voor betekenisvolle plekken te delen. Door erfgoed een nieuwe maatschappelijke betekenis te geven maken wij bijzondere gebouwen en locaties toegankelijk en beleefbaar voor iedereen.

 

faq

Wat is het erfgoedspektakel?

Wat is het erfgoedspektakel?

Het Erfgoedspektakel verbindt de culturele sector (theatergezelschappen, muzikanten, creatieve makers en verhalenvertellers) aan bijzondere erfgoedlocaties. Met spektakelstukken voegen we nieuwe hoofdstukken aan iconische gebouwen toe. Benader ons vooral als je een goed idee of een passende locatie hebt. Neem contact op met info@erfgoedspektakel.nl, e.klaus@erfgoedspektakel.nl of l.spies@erfgoedspektakel.nl.

Pers

Perskit 2023 Tekst

Perskit 2023 Tekst

 

Perskit 2023 Beeld

Perskit 2023 Beeld

 

Contact

E-mail
Je kunt ons per email bereiken via info@erfgoedspektakel.nl.
Wij doen ons uiterste best je zo spoedig mogelijk een antwoord
te geven.

Telefoon
Ook zijn wij bereikbaar via telefoonnummer 033 760 0660.

Postadres BOEi
Postbus 2641
3800 GD Amersfoort

Bezoekadres BOEi
Onze Lieve Vrouw ter Eem Klooster
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort
Klik hier voor de routebeschrijving

KvK-nummer: 08075587

s c h r i j f   j e   i n   v o o r   e r f g o e d s p e k t a k e l