Mark My Wor(l)ds

Een concertreeks met wereldmuziek en performance in Molen de Ster in Utrecht

In de concertserie Mark My Wor(l)ds nodigt fluitist Mark Lotz artiesten uit verschillende tradities van de wereld uit om muziek te maken op een prachtige locatie: Molen de Ster – een molen met een houtwerkplaats in full swing.

Verwacht een interactieve performance, gesprekken en wereldwijde cross-over muziek in een unieke en informele setting. Een reflectie op het leven en de kunst van artiesten uit de vele culturen die Nederland rijk is. Luister in deze tijd van oorlogen, crises en sociale onrust naar hun artistieke stem. De serie vormt een creatief platform in wereldwijde cross-over muziek.

De avonden worden om 20.00 uur geopend met een solo-optreden van een artiest/activist. Daarna gaat Mark Lotz kort in gesprek met de musici, waarbij hij reflecteert op hun leven en hun muziek. Daarna volgt een concert van 45 minuten van de tweede act. Muzikanten en publiek zitten dicht bij elkaar. Kom luisteren met een drankje en voel je vrij om vragen te stellen aan de muzikanten.

Tickets: Normaal € 12,00 / Passe partout € 30,00 / Kinderen en studenten € 6,00

 

Zaterdag 20 januari | 20:00
The Spirit of Portugal

Een solo optreden van Fernando Lameirinhas, een begenadigd zanger, gitarist componist en tekstschrijver uit Portugal en een van de iconen van de wereldmuziek in Nederland. Gevolgd door een speciaal voor deze avond samengesteld ensemble met zangeres Magda Mendes, dat een fusie speelt van Portugese, Kaapverdiaanse en Braziliaanse muziek.

Fernando Lameirinhas moest als kind zijn vaderland Portugal ontvluchten vanwege het dictatoriale regime van Salazar. Via België komt de familie Lameirinhas in Nederland terecht. Daar begint zijn muzikale carrière, die al snel een vlucht neemt. Fernando wordt beroemd en treedt over de hele wereld op. In zijn recente boek “A Fado For My Father” vertelt hij dit indrukwekkende en ontroerende verhaal.

Fernando Lameirinhas – gitaar, zang

Portugeestalige magie

Een ontmoeting van fluitist Mark Lotz met de Portugese zangeres Magda Mendes, de Kaapverdiaanse gitarist Paulo Bouwman en Nederlandse Marijn van der Linden op cavaquinho. Tezamen brengen ze in een intiem optreden een fusie van Portugese, Kaapverdiaanse en Braziliaanse muziek ten gehore.

Magda Mendes (PT) – zang
Paulo Bouwman (CV) – gitaar
Marijn van der Linden (NL) – gitaar, cavaquinho

Mark Lotz (DE/NL) – fluiten

 

**** Eerder in deze serie ****

Zaterdag 7 oktober | 20:00
The Spirit Of India

Zangeres en activiste Nimisha Shankar uit Mumbai geeft een solo-optreden met Indiase klassieke muziek, gevolgd door een concert van Mandala Tribe, met hun karakteristieke crossover van elektronica en Zuid-Indiase muziek.

Nimisha Shankar is een kunstenares uit Mumbai die als directeur van Recalling Roots aan het hoofd staat van een organisatie die gelooft in de tijdloze wijsheid van onze voorouders en ernaar streeft deze te verweven in ons hedendaagse bestaan. Met haar project “Chakra Harmonising Ragas” ontketent Nimisha het helende potentieel van muziek in ons leven. Een betoverende sonische reis, waarbij de transformerende kracht van geluid wordt aangeboord door de frequenties van zeven raga’s te harmoniseren met de energiecentra (chakra’s) in ons lichaam.

Nimisha Shankar – zang, laptop

Mandala Tribe – Beats, breaths & bytes
De muziek van Mandala Tribe is een synergetische combinatie van elektronische muziek met jazz en Indiase muziek. Ze decoderen raga’s in dynamische beats en harmonieën, met een prikkelend elektro-akoestisch geluid en een spirituele touch.

Shashwathi Jagadish – zang
Heiko Dijker – tabla
Stefan Schmid – toetsen
Mark Lotz – fluiten

Zaterdag 25 november | 20:00
The Spirit of Africa

Deze avond een solo optreden van Daniel Okiror, een multi-instrumentalist uit Oeganda en een gedreven activist. Na zijn solo-optreden neemt de groep Gambia Calls het podium over met een fusie tussen Indiase en Gambiaanse muziek.

Daniel Okiror is een Afrikaanse muzikant uit Utrecht die zich richt op het archiveren van tribale muziek van zijn roots in Oeganda. Hij speelt op verschillende kleine instrumenten en geeft een betoverend solo-optreden. Daniel is ook een gepassioneerd activist die met zijn ‘Beats Of Hope Africa’ een veelheid aan sociale projecten in Oeganda realiseert zoals het bouwen van huizen en het geven van onderwijs aan kinderen.

Daniel Okiror – zang, mbira, harp, diverse instrumenten.

Gambia Calls is een ontmoeting van drie wereldmuzikanten in klank, een organisch ritueel en spirituele trance. Het geluid van de Afrikaanse kora in combinatie met de Indiase tabla is betoverend, en de Indiase Bansuri voegt daar een magische klankkleur, intimiteit en dynamiek aan toe. De muziek weerspiegelt Afrika, India, jazz en improvisatie maar bovenal wordt het publiek meegenomen in een verhaal over de viering van het leven.

Jalli Lamin Kuyateh – kora, zang

Tarang Poddar – tabla, zang

Mark Lotz – fluiten

Kaarten koop je via de ticketknop hieronder. Reguliere kaarten kosten €12,00, een passe partout €30,00 en kinderen en studenten kunnen langskomen voor €6,00.

Mark My Wor(l)ds wordt mede mogelijk gemaakt door de erfgoedparade, met steun van de VriendenLoterij.

 

20 januari 2024
20:00 uur

Zaterdag 20 januari 2024

20:00

Voorstelling

 
 
 

s c h r i j f   j e   i n   v o o r   e r f g o e d s p e k t a k e l