IJzer- en Vuurfestival 2023: een groot succes!

Op 16 en 17 september vond het langverwachte eerste IJzer- en Vuurfestival plaats in Landgraaf, een indrukwekkend samenkomen van tientallen smeden, re-enactmentgroepen en ambachtslieden op het historische terrein van Slot Schaesberg. Het festival, dat deel uitmaakte van de erfgoedparade, een rondreizend feest van verbinding en verwondering dat iconische locaties een creatieve herinterpretatie geeft, werd feestelijk geopend door burgemeester Richard de Boer.  

Bezoekers werden gedurende twee dagen ondergedompeld in een waar spektakel waarbij ze van dichtbij konden zien hoe ervaren smeden van het NGK ruw ijzer omtoverden tot prachtige ijzerwerken. Bovendien kregen bezoekers de kans om zelf de smidshamer op te pakken en onder begeleiding van deskundige smeden aan de slag te gaan bij een van de vele smidsvuren, een unieke ervaring voor zowel beginners als ervaren smeden. Riddergroepen voerden spannende gevechten op en nodigden bezoekers uit om de middeleeuwen te ervaren in hun kampementen, waar boeiende demonstraties werden gegeven. 

Het festival trok bijna 2000 bezoekers, wat het evenement zonder twijfel tot een succes maakt! De aanwezigen konden zich vergapen aan de kunst van het smeden, zich onderdompelen in de fascinerende wereld van re-enactment en genieten van een onvergetelijk weekend vol historie en ambacht. 


 
 
 

s c h r i j f   j e   i n   v o o r   e r f g o e d s p e k t a k e l