Kamerorkest van het Noorden brengt verhaal over Hongaarse kindertreinen naar Nijmegen

“Ik hoop dat het stuk nog vaak opgevoerd zal worden in Nederland en Hongarije zodat veel mensen er kennis mee kunnen maken.”

Het Van ’t Linthoutmuseum in Nijmegen vormt op zaterdag 23 september het decor voor een muzikaal verhaal over Hongaarse kindertreinen. Het Kamerorkest van het Noorden neemt in de Dutch Suite het publiek mee in dit bijzondere verhaal uit de Eerste Wereldoorlog. Esther Bánki en Orsolya Réthelyi geven voorafgaand aan de muziek een introductie op de voorstelling.

Stel je voor dat je als kind met de trein naar een onbekend land vertrekt om daar tijdelijk te verblijven, om aan te sterken van de armoede en de trauma’s van de Eerste Wereldoorlog. Het publiek beleeft in Nijmegen dit historische verhaal in de vorm van een muzikale reis. Dat historisch karakter wordt nog eens onderstreept door het Van ’t Lindenhoutmuseum; niet alleen een decor maar een wezenlijk deel van de voorstelling. BOEi is de erfgoedparade begonnen om dit soort gebouwen te koppelen aan culturele makers, om zo bijzondere voorstellingen mogelijk te maken.

“Een ontroerend stuk en prachtig gespeeld”

De Dutch Suite is een compositie van de Hongaarse componist Miklós Csemiczky gebaseerd op Nederlandse volksliedjes. Hij schreef dit werk in 2019 ter herinnering aan de gastvrijheid waarmee zijn vader honderd jaar eerder als kind in Nederland was ontvangen. Muziek spreekt voor zichzelf. Toch vertellen we voorafgaand meer over de historische Hongaarse kindertreinen. Wie waren de kinderen die naar Nederland kwamen om aan te sterken van de armoede en de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog? Een oud verhaal, maar met een actuele lading. In combinatie met de locatie krijgt de muziek zo meer gelaagdheid.

Dutch Suite is te zien en te horen op zaterdag 23 september 14.00 uur in Van ’t Lindenhoutmuseum in Nijmegen. Kaarten voor Dutch Suite kosten €10,00 voor volwassenen en slechts €7,00 voor VIP-kaarthouders van de Vriendenloterij, studenten en 65-plussers. Gratis toegankelijk voor kinderen tot en met 12 jaar.

Een dag later speelt het orkest in de thuisstad: zondag 24 september om 11.15 uur in het Groninger Museum & Synagoge.

Tickets


 
 
 

s c h r i j f   j e   i n   v o o r   e r f g o e d s p e k t a k e l