Dongecentrale

Een evenementenlocatie boordevol energie

De opening van de Dongecentrale bracht in 1919 de eerste particuliere elektriciteitscentrale naar Noord-Brabant. De bouw van de centrale was een initiatief van de Provinciale Noord-Brabantse Electriciteits Maatschappij (PNEM), dat later opging in Essent.

Bij de opening had de centrale een vermogen van 18,5 megawatt. Dit werd opgevoerd tot maar liefst 121 megawatt, toen de Dongencentrale energie ging opwekken als STEG-centrale (stoom- en gascentrale).

In de loop der jaren is het grootste deel van de elektriciteitsproductie overgenomen door de vlakbij gelegen Amercentrale. De oorspronkelijke centrale werd al in de jaren 90 van de vorige eeuw gesloopt en in 2011 stopte de productie van elektriciteit definitief in de Dongencentrale. Het filtergebouw en het hoofdgebouw hebben inmiddels de status van rijksmonument.

In 2012 heeft BOEi de Dongecentrale in Geertruidenberg in beheer genomen. De provincie Noord-Brabant is daarbij voor 50% mede-eigenaar geworden. Samen werken de partijen aan herbestemming van de centrale. In het Centralegebouw hebben Fijnevents en Risk Factory hun intrek genomen. Het kantoor is gerestaureerd en wordt verhuurd. De arbeiderswoningen worden in 2023 en 2024 gerestaureerd en omgebouwd tot kantoor- en bedrijfsruimtes.

Plaats
Geertruidenberg

Dongecentrale
Centraleweg 16
4931 NB Geertruidenberg

> Website
 
 
 

te zien: Dongecentrale

 
 
 

Hoe kom ik bij: Dongecentrale

Dongecentrale - Huis van energie

 


 
 
 
 

s c h r i j f   j e   i n   v o o r   e r f g o e d s p e k t a k e l