IJsselcentrale Harculo, Zwolle

In het groene buitengebied van Zwolle staat de voormalige Centrale Harculo, in de volksmond de IJsselcentrale genoemd.

Ruim 60 jaar is er op het terrein van Centrale Harculo in Zwolle energie opgewekt. Het hoofdgebouw van de centrale is inmiddels gesloopt maar de diverse resterende gebouwen vertellen het verhaal van de IJsselcentrale en daarmee deels het verhaal van elektriciteit in Nederland. Rond 1900 komt het gebruik van elektriciteit in industrie en huishoudens in Nederland langzaam op gang. De eerste centrale werd opgericht in de jaren 80 van de negentiende eeuw in Rotterdam. Andere steden volgden snel.

De Centrale Harculo is tussen 1951-1955 gebouwd door NV Elektriciteitsfabriek IJsselcentrale  opgericht door gemeente Zwolle, Deventer en Zutphen om de wederopbouwwijken in de regio van stroom te voorzien.

Energiecentrale Harculo was lang de bron van energie voor Zwolle en omgeving. De centrale is in de loop der jaren in verschillende fases meegegroeid met de groeiende behoefte aan elektriciteit. Op het terrein kwamen werkplaatsen, olie-opslagtanks, dienstwoningen, pompgebouwen, een magazijn en een fabriekskantoor.

Vanaf 2012 is de centrale overbodig en diende enkel als back-up bij noodgevallen. De centrale was inmiddels sterk verouderd en niet meer rendabel. In 2015 werd de centrale volledig buiten gebruik gesteld. Het hoofdgebouw van de energiecentrale is gesloopt in 2018. Een deel van de centrale, het dienstengebouw en koelfiltergebouw zijn behouden.

Plaats
Zwolle

Bouwjaar
1951-1955

IJsselcentrale Harculo, Zwolle
IJsselcentraleweg 6
8015 PA Zwolle

 
 
 

te zien: IJsselcentrale Harculo, Zwolle

 
 
 

Hoe kom ik bij: IJsselcentrale Harculo, Zwolle

 


 
 
 
 

s c h r i j f   j e   i n   v o o r   e r f g o e d s p e k t a k e l