Sint-Maartenskerk Zaltbommel

De Grote of Sint-Maartenskerk van Zaltbommel is een grote basiliek met een robuuste stompe toren. Vanaf de snelweg A2 zullen veel passerende automobilisten hem herkennen. Kom zien hoe onze danseressen hiervan afdalen!

De Sint-Maartenskerk, gebouwd in de veertiende en vijftiende eeuw, behoort tot de best bewaarde voorbeelden van de Nederrijnse late gotiek. Een van de grote bouwmeesters van dit rijksmonument is de in Zaltbommel geboren Gisbert Schairt.

De kerk heeft een middenbeuk die hoger is dan de zijbeuken waardoor er een venstergang kon ontstaan, een van de kenmerken van die laat-nederrijnse gotiek. Door de lichtinval en het kleurgebruik is de kerk tegelijk sfeervol en indrukwekkend. Ruim vijftig middeleeuwse gewelfschilderingen zijn verfijnd uitgevoerd en zorgvuldig in middeleeuwse stijl gerestaureerd.

“En te midden van die rommel, dreef de torenspits van Bi-Ba-Bommel”. Het liedje is bij velen bekend maar weinigen weten dat er een kern van waarheid in zit. Toen de bouw van de toren begin 16e eeuw gereed was had hij een hoge gotische spits. Zover bekend, kreeg men in deze eeuw drie keer met blikseminslag te maken. Bij de laatste, in 1547, brandde de spits af. Er kwam een kleinere voor in de plaats. In 1696 werd ook deze door brand verwoest. Ondanks enkele plannen heeft men geen poging meer gewaagd een nieuwe spits op de toren te zetten.

Dans naar de Hemel speelt in Zaltbommel op zaterdag 22 april om 16 en 20 uur en op zondag 23 april om 13 en 16 uur. Klik op de onderstaande button om je ticket(s) te boeken.

tickets
Plaats
Zaltbommel

Bouwjaar
ca. 1500

Sint-Maartenskerk Zaltbommel
Kerkplein 1
5301 EK Zaltbommel

> Website
 
 
 

te zien: Sint-Maartenskerk Zaltbommel

 
 
 

Hoe kom ik bij: Sint-Maartenskerk Zaltbommel

Deze voorstelling vindt plaats op locatie Sint-Maartenskerk, Kerkplein 1, 5301 EK Zaltbommel en is goed bereikbaar.

 


 
 
 
 

s c h r i j f   j e   i n   v o o r   e r f g o e d s p e k t a k e l