Stevenskerk Nijmegen

De Stevenskerk noemt zich het hart van de stad Nijmegen en dat is niet voor niets. Al bijna acht eeuwen bepalen de kerk en de toren het silhouet van de stad.

Rond 1254 begon de bouw van de Stevenskerk en in 1272 werd deze voltooid. Van de oorspronkelijk romaans-gotische kerk zijn de onderbouw van de toren en de meest westelijke traveeën van het schip over. In de eeuwen daarna werd de kerk keer op keer verbouwd en vergroot. In de 15e eeuw maakte Nijmegen een enorme bloeitijd door. Dit zie je goed terug in de Stevenskerk. Door de toevoeging van het koor en de straalkapellen aan het bestaande gebouw, kreeg de kerk een monumentale en kathedrale uitstraling. Het wordt geweldig om de danseressen in deze  imposante kerk de hoogte te zien benutten!

In de kerk zit een knik, die zichtbaar is als je naar de middenbalk in de nok kijkt. De oorspronkelijke, kleinere Romaanse kerk werd – zoals bij katholieke kerken gebruikelijk was – ‘geoost’: de kerk werd op de oost-westas gebouwd. Die richting bepaling werd waarschijnlijk met wichelroedes gedaan. Bij de latere vergrotingen van de kerk bleek dat dit niet goed was gegaan. Door een knik in het gebouw aan te brengen werd deze fout hersteld.

Dans naar de Hemel speelt in Nijmegen op zaterdag 13 mei om 16 en 20 uur en op zondag 14 mei om 13 en 16 uur. Klik op de onderstaande button om je ticket(s) te boeken.

tickets
Plaats
Nijmegen

Bouwjaar
1254-1272

Stevenskerk Nijmegen
St Stevenskerkhof 62
6511 VZ Nijmegen

> Website
 
 
 

te zien: Stevenskerk Nijmegen

 
 
 

Hoe kom ik bij: Stevenskerk Nijmegen

Deze voorstelling vindt plaats op locatie Stevenskerk Nijmegen. St Stevenskerkhof 62, 6511 VZ Nijmegen en is goed bereikbaar.

 


 
 
 
 

s c h r i j f   j e   i n   v o o r   e r f g o e d s p e k t a k e l