Het Lichtbaken

In Tegelen stond vroeger een woud aan schoorstenen. Nu zijn daar nog enkelen karakteristieke exemplaren van over.

Tegelen ontwikkelde zich al vroeg in de 19e eeuw tot een regionaal centrum voor de grofkeramische industrie. De traditioneel aanwezige potten- en steenbakkerijen groeiden uit tot grotere fabrieken.  Opvallend is dat al deze schoorstenen op prominente zichtlocaties liggen aan of naast de snelweg. De schoorstenen verwijzen naar een eeuwenlange traditie van kleiverwerking in het Limburgse plaatsje.

De Wienerberger schoorsteen, hoorde bij Teeuwen’s kleiwarenindustie, een bekende fabrikant in de regio. Het bedrijf werd in 1844 als steenbakkerij opgericht door Paulus Teeuwen. De Wienerberger schoorsteen werd in 1942 gebouwd door de firma Canoy-Herfkens uit Tegelen, één van de twee bedrijven in Nederland die de markt voor schoorstenen domineerden

Het Lichtbaken is ontworpen in 2018 door beeldend kunstenaars Suzanne Berkers en Yvonne Rooding. Het ontwerp is gebaseerd op de kracht van eenvoud, door alleen de 31 spanbanden te benadrukken met LED licht wordt de eigen vorm van de schoorsteen benadrukt. Overdag is de schoorsteen zichzelf en in de avond transformeert hij naar het Lichtbaken van Venlo.

Als de lichtinstallatie wit licht laat zien dan wordt er niet gecommuniceerd. Zodra er gekleurd licht te zien is, dan zit er een verhaal of boodschap achter. Daardoor heeft de schoorsteen een nieuwe functie als communicatietool gekregen en ontstaan er verhalen in licht en kleur.

Sinds de restauratie van de schoorsteen in 2021 transformeren Yvonne Rooding en Suzanne Berkers de schoorsteen regelmatig in een klankbord van de samenleving. Eerder waren communiceerden ze diversiteit en inclusiviteit door middel van de regenboogkleuren, kregen de speelse lichtplannen van de kinderen uit de buurt een plekje en straalde de schoorsteen de groene en blauwe kleurschakeringen van de Maas als hart van de stad uit. Deze lichtplannen worden gedeeld op sociale media en de website.

tickets
Plaats
Tegelen

Bouwjaar
1942

Het Lichtbaken
Kaldenkerkerweg 96
5932 CX Tegelen

> Website
 
 
 

te zien: Het Lichtbaken

 
 
 

Hoe kom ik bij: Het Lichtbaken

 


 
 
 
 

s c h r i j f   j e   i n   v o o r   e r f g o e d s p e k t a k e l