Wethouder Marja Ruigrok opent kunstinstallatie Lijnden

Het monumentale Gemaal van Lijnden uit 1849; één van de drie oorspronkelijke stoomgemalen bij het Haarlemmermeer, vormt in september het decor voor een unieke kunstinstallatie van Susanna Brenner. In ‘Het Episch Gevecht tussen Waterwolf, Windvorst en Landleeuw’ gaat zij met een installatie van duizenden draden de dialoog aan met het indrukwekkende pomphuis, dat niet eerder voor publiek open is geweest.

De kunstinstallatie is onderdeel van de erfgoedparade. De opening wordt verricht op zaterdag 9 september om 15:00 uur door wethouder Marja Ruigrok (Gemeente Haarlemmermeer) op zaterdag 9 september, tijdens het weekend van Open Monumentendagen.

Susanna Brenner, kunstenaar: “Bezoekers zijn uitgenodigd om met lucht te spelen en de verbinding aan te gaan tussen verleden en heden. De strijd tussen land, wind en water is hier al eeuwenoud en het Gemaal van Lijnden stond midden in het slagveld. Hoe klonk dit gevecht tegen het water? En wat als we de fragmenten en echo’s van dit geluid zouden kunnen zien?

Marja Ruigrok, wethouder Gemeente Haarlemmermeer: “Duizenden monumenten openen dit Open Monumentenweekend gratis hun deuren voor het grote publiek. Het thema is dit jaar ‘Levend Erfgoed’. Dat staat voor de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden. Hoe mooi is het dat wij ons mooie stoomgemaal, naast het prachtige restaurant, dit weekend tot leven mogen roepen middels deze kunstinstallatie. Geniet er van!”
Ellen Klaus, productieleider erfgoedparade: “De erfgoedparade is door BOEi met steun van de VriendenLoterij in het leven geroepen om leegstaand erfgoed te activeren. Het Gemaal van Lijnden huisvest al jaren een prachtig restaurant, maar het pomphuis – minstens zo indrukwekkend – staat leeg. Door de indrukwekkende installatie van Susanna kan het publiek nu voor het eerst ervaren wat je met zo’n iconisch gebouw kunt doen. Dit smaakt naar meer.”

De solotentoonstelling is geïnspireerd door het gedicht van Joost van Vondel ‘Aenden Leevw van Hollant (1641)’. Het werk van beeldend kunstenaar Susanna Brenner heeft een multidisciplinair karakter. Beeld, geluid en draad worden met elkaar verweven, en hierdoor ruimtes in beweging gebracht.

De kunstinstallatie is te zien op:

Zaterdag 9 september 15:00- 22:00
Vrijdag 15 september 13:00- 20:00
Zaterdag 16 september 15:00- 20:00
Vrijdag 22 september 13:00- 20:00
Zaterdag 23 september 15:00- 20:00

De entree is op donatiebasis. Helaas is door de monumentale trappen en drempels de voorstelling niet rolstoeltoegankelijk.


 
 
 

s c h r i j f   j e   i n   v o o r   e r f g o e d s p e k t a k e l