Wezen in de Kaasmarktschool in Leiden

Madelief Lammers, maker van de voorstelling Wezen is beeldend en klinkend kunstenaar. Wezen balanceert dan ook op de grens tussen beeldende kunst en muziek. Met deze voorstelling wil ze een nieuwe stem laten horen binnen het Nederlandse makersklimaat: een experimentele, interdisciplinaire uitnodiging tot sensitiviteit en luisteren naar wat er om ons heen is.

De voorstelling neemt de vorm aan van een wandeling door een voormalig schoolpand uit 1908, met interventies in klank, tekst, performance en keramiek. Wezen wenst ruimte te geven aan de wezenlijkheid van onze ervaring, en de verbeeldingskracht van het publiek deel te maken van de voorstelling. Tijdens de voorstelling gaan performer en publiek in dialoog met het beeldende en klinkende materiaal van het pand.

De Kaasmarktschool is een voormalig schoolpand uit 1908, met een tuin, gymzaal en prachtige gangen. Momenteel wordt de school beheerd door een groep kunstenaars die hun werkplaatsen in de oude lokalen hebben. Dit pand nodigt, met haar prachtige kleuren en verschillende sferen per ruimte uit om met het materiaal in gesprek te gaan. Madelief en haar groep spelers maken muziek in de gangen en het trappenhuis, waar het geweldig galmt, en exposeren en spelen in de gymzaal, waar de oude bankjes nog staan om op te zitten. Madelief zegt zelf: “Het is alsof alles er al is.”

Inhoudelijk gaat deze voorstelling over onze mens-wereld-relatie, en de wens van Madelief dat we ons als mensen wat bescheidener en zachter opstellen ten opzichte van wat er allemaal al is. Het gaat over Madelief en haar verleden, maar ook over de algemene tendens om prachtige oude plekken te slopen of te moderniseren. De erfgoedparade en Madelief nodigen bezoekers uit om, met behulp van het gebouw, gevoeligheid, verbeelding en verwondering te oefenen.

Voor Wezen is een negenkoppige interdisciplinaire groep spelers samengebracht: Madelief Lammers – teksten en altviool (en compositie, tekst en keramiek), Margot Roubos – teksten en zang, Lucas Kloosterboer – teksten en trombone, Thomas du Gardijn – teksten en basgitaar, Vos Arends – gestreken basgitaar en geluiden, Martín Alvarez – cello, Nikki Kloosterboer – viool, Mia Kogelman – klarinet, Francisca Snip – gids en beweging

Kom op muzikale verwonderrondleiding door dit bijzondere gebouw in Leiden. Reguliere kaarten kosten €8 en gereduceerd tarief is €5.

Wezen is één van de zestien winnaars van de Open Call en wordt mede mogelijk gemaakt door de erfgoedparade, met steun van de VriendenLoterij.

Tickets


 
 
 

s c h r i j f   j e   i n   v o o r   e r f g o e d s p e k t a k e l